Снимка БулфотоБивш американски посланик в България прикова вниманието върху себе си. Поводът са остри

...
Снимка БулфотоБивш американски посланик в България прикова вниманието върху себе си. Поводът са остри
Коментари Харесай

Пардю: Тръмп ни опозори, с него е свършено. А България много греши за Северна Македония

Снимка Булфото

Бивш американски дипломат в България прикова вниманието върху себе си. Поводът са остри думи и коментар на Джейс Пардю за Доналд Тръмп и отношението на България към прилежаща страна.

Пардю направи изказването в изявление за .

Дъждовни води: Г-н Пардю, Вие сте боен и посланик. Видяхте какво се случи във  Вашингтон  миналата седмица. Как ще се възвърне имиджът на Съединените щати на открито и по какъв начин американското общество ще откри сили да превъзмогне тези подиуми?



Джеймс Пардю : Да, призивът на президента Тръмп към крайнодесни разбойници да нападат Конгреса на Съединените щати беше фрапантен за американците и нанесе съществени вреди на имиджа на  Съединени американски щати  по света. Но той също по този начин беляза края на катастрофалната администрация на Тръмп. Той наруши клетвата си и опозори нацията, която съставлява. С Тръмп е свършено.

Възстановяването ще отнеме време, само че Съединените щати бързо ще се върнат към способената народна власт и ръководство. Не бих заложил против Съединените щати поради неуспехите на президентството на Тръмп.

Дъждовни води: Като бивш  дипломат  на  Съединени американски щати  в  България  и един от основателите на Охридското съглашение Вие добре познавате Балканите. Следите ли настоящото напрежение сред София и Скопие? Каква е Вашата оценка и каква е формалната позиция на Държавния департамент?

Пардю: Следя събитията на Балканите. И се усещам непосредствен както на  България , по този начин и на  Северна Македония . Смятам, че е неточност българското държавно управление да блокира процеса, който ще докара до присъединението на  Северна Македония  към Европейския съюз. Точно противоположното:  България  трябва да бъде труженик за участието на  Северна Македония  в Европейски Съюз, а не съперник. Защото влизането на  Северна Македония  в Европейски Съюз е част от дълготрайния народен интерес на  България .



Сигурен съм, че Държавният департамент поддържа бързото разрешаване на проблемите между  България  и  Северна Македония , въпреки че тематиката визира главно Европейския съюз и неговите членове.

Дъждовни води: Как може да наподобява изходът от създалата се обстановка? Възможно ли е двете страни скоро да реализират съглашение?

Пардю: Дългосрочният народен интерес на  България  е да има положителни и партньорски връзки със своите съседи в изискванията на общи демократични полезности. Членството в Европейски Съюз предизвиква това.  България  и доста хора в  Северна Македония  споделят обща история и просвета, но  България  е по-наложена съвременна нация и в преследването на своите цели има преимуществото на участието в Европейски Съюз. Двете страни са естествени съдружници и могат да работят взаимно за проспериращо бъдеще, в случай че загърбят някои от по-малко значимите проблеми.

Националистите в  България  наблюдаваха по какъв начин Гърция употребява участието си в Европейски Съюз, с цел да оказва напън върху  Северна Македония . И взеха решение да приложат същата тактика. Но времето за тормоз над  Северна Македония  приключи.

Въпросите за историята и езика не са задоволително значими, с цел да оправдаят враждебни връзки сред двете страни. В последна сметка  Северна Македония  е суверенна страна. И никоя страна не би трябвало за има правото да принуждава друга нация да трансформира своята история. Нека историците и експертите изчистят противоречивите точки във времето. А в това време София би трябвало да поддържа, а не да блокира поривите на  Северна Македония  за участие в Европейски Съюз. Всичко друго е недалновидно.

Дъждовни води: 2021 е годината, в която се чака най-сетне да се отървем от пандемията. Каква е Вашата прогноза: да чакаме ли повече непоклатимост в идващите месеци? Или да се притесняваме, че обстановката ще става все по-сложна?

Пардю: Не съм специалист по пандемии, по тази причина ще споделя персонално, а не научно мнение. Администрацията на Тръмп се провали и не сподели водачество по време на пандемията. Сега американците заплащат висока цена за некомпетентността на  Доналд Тръмп .

Всички ние се намираме в една конкуренция сред имунизирането на популацията и продължаващото разпространяване на вируса. Но съм оптимист, че до края на годината Ковид-19 ще е под надзор в по-голямата част от света. Същевременно обаче се притеснявам, че идващите няколко месеца ще бъдат сложни за доста народи, в това число за моята.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР